Je vraag als antwoord

Je vraag verwelkomen is hem beantwoorden 

De winst van Liber is niet dat het al je vragen onmiddelijk beantwoordt, maar je aanleert je er zonder antwoord mee te verhouden. Niet alleen in de zin van: ‘ja, ik ben ze gewaar en observeer ze’, maar als in: ‘ik verwelkom, eet, proef, smaak en verteer ze. Onvoorwaardelijk’.

En zoals Liber je leert ‘leeg en niet-wetend’ met je vragen om te gaan, zo traint het ook je relatie met je (andere) gedachten en gevoelens in te richten. Door je erin te oefenen deze onvoorwaardelijk in de ruimte van je ‘niet-weten’ te laten binnenkomen. En je er niet tegen te verzetten, hoe ze je ook raken.

De kracht van Liber

Iets en niets, meer smaken kent Liber niet
De kracht van Liber: de eenvoud van de opzet. Je hebt je ‘iets’ – de aanwezigheid van gedachten, gevoelens, vragen, meningen, verlangens, verwachtingen en opvattingen – en de afwezigheid daarvan, de oneindige ruimte van je ‘niets’.

Twee smaken maar, dat is het. En het enige wat je hoeft te oefenen is om alles wat smaakt naar ‘inhoud’, naar willen, weten, verwachten, vinden, voelen, streven, hopen enzovoort, zeg maar alles wat geluid maakt, beweegt, een ‘vorm’ heeft, te behandelen als smaak ‘iets’. En om deze vervolgens als smaak ‘niets’ te verwelkomen.

Het gevolg: de inhoud van je ‘iets’ ondergaat een transformatie. Doordat het de ruimte krijgt zich uit te drukken, zich ‘gezien en gehoord’ voelt.

En dit geldt dus ook voor je vragen over de Liber methode zelf. Zoals: ‘werkt Liber wel?’, of ‘wat maakt Liber anders dan Mindfulness?’ of ‘valt Liber te combineren met mijn dagelijkse meditatieoefeningen?’ of ‘hoe lang duurt het voordat ik iets van het Liber oefenen merk?’,  of ‘hoe vaak en hoe lang raad je me aan te oefenen?’.

Liber levert je niet zoveel op doordat het je vragen op stel en sprong beantwoordt, je onmiddellijk van vervelende gevoelens verlost, of al je gedachten van een gouden randje voorziet, maar doordat het je aanleert ze in de ruimte van je stille aanwezigheid ervoor te verwelkomen. Waarna vervolgens, uit die ontmoeting, een fris, ‘geupcycled’, ‘iets’ tevoorschijn kan komen.

Een vraag als ‘Werkt Liber wel?’ kan bijvoorbeeld transformeren tot het inzicht ‘wat ben ik toch een controlfreak’. ‘Door de vraag ‘wat maakt Liber anders dan Mindfulness?’ kom je misschien beter in contact met je neiging het liefst de bekende weg te bewandelen. Onder de vraag ‘hoe lang duurt het voordat ik iets van het Liber oefenen merk?’ ontdek je wellicht je eigen ongeduld. En de vraag ‘hoe vaak en hoe lang raad je me aan te oefenen?’ spreekt misschien wel vooral boekdelen over je omgang met onzekerheden. En stuk voor stuk bieden die inzichten een prachtige aanleiding voor weer een nieuwe dialoog met je ‘niets’.

Vragen over Liber?
Geen betere plek om ze in de week te leggen dan in de ruimte van je eigen ‘niets’.

Zo doe je dat:

Schrijf je vraag op en beschrijf ook het gevoel dat de vraag met zich meebrengt, of wat je ertoe bracht juist deze vraag te stellen. Kijk eens of het je lukt tot wel 200 woorden op te schrijven in verband met deze vraag.

Neem dan 5 minuten de tijd om te ontspannen. Adem in door je neus, uit door je mond, en wees een en al aandacht voor, ‘volg’, je ademhaling.

Lees nu hardop en invoelend aan jezelf voor wat je hebt opgeschreven en nog eens en nog eens. Net zo lang tot  je de energie van de vraag voelt veranderen. Waarna je de oefening weer bij het begin kunt beginnen door de inzichten die dit voorlezen en luisteren je brachten, op hun beurt op te schrijven, voor te lezen, te beluisteren, enzovoort enzovoort.

De winst van Liber
Met Liber sla je drie vliegen in een klap.

Meer onmacht, meer mens
Door je ‘niet-weten’ een plaats in je bestaan te gunnen, geef je om te beginnen completer, eerlijker, vorm aan hoe je in elkaar zit. Word je ‘meer mens’.  Want een mens weet nu eenmaal heel veel meer niet, dan wel. In de kern typeert onmacht ons meer dan macht. En waar we dat bewust belichamen is er per definitie meer van ons aanwezig.

Minder verbergen, meer jezelf
Door daarnaast ook je ‘weten’ uit te nodigen zich maximaal te manifesteren, word je ook ‘meer jezelf’. Doordat veel van wat eerder een schaduwbestaan leidde, nu in het licht komt te staan.

Meer lijdzaam, meer levensbekwaam
De derde klap: door in de ruimte van je ‘niet-weten’ je ‘weten’ volledig te aanvaarden en te verwelkomen – ‘kom maar binnen, kom maar binnen’-, transformeert dat wat je weet of meent te weten. Vooroordeel wordt tot inzicht en jij wordt daarmee meer levensbekwaam.

Begin nu
Waarom tot morgen uitstellen waar je nu al mee kunt beginnen? Je eerste oefening wacht op je. Veel oefengenoegen.